Kształtowanie nawyków żywieniowych

Wpływ postawy i zachowania dorosłych na kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci

Rodzice są pierwszymi, najważniejszymi nauczycielami dzieci. Od nich dzieci uczą się wielu zachowań.  To rodzice kształtują zachowania żywieniowe w początkowym okresie życia dziecka.  

Pamiętać trzeba, że dziecko jest znakomitym obserwatorem i nic się przed nim nie ukryje. Maluchy obserwują dorosłych, naśladują ich sposób zachowania oraz utrwalone nawyki. Małe dzieci robią to podświadomie – podglądają nas, co robimy i w jaki sposób. Najlepszym przykładem jest tu przebieranie się, strojenie, noszenie butów na obcasach należących do mamy, przez małe dziewczynki.

Dom rodzinny jest miejscem, gdzie dzieci zdobywają pierwsze doświadczenia i umiejętności w zakresie żywienia. Potem środowiskiem kształtującym te nawyki będzie żłobek, przedszkole i szkoła. Instytucje te stają się partnerami rodziców w kształtowaniu upodobań żywieniowych. Dlatego bardzo ważny jest przykład, jaki dają rodzice lub opiekunowie, stosując właściwą dietę i prowadząc zdrowy styl życia. 

Najważniejszym czynnikiem warunkującym właściwą edukację żywieniową, czy zmianę zachowań żywieniowych wśród dzieci jest tworzenie przez dorosłych pozytywnych wzorców. Wspólne spożywanie posiłków w miłej rodzinnej atmosferze, zdrowe menu, unikanie fast food-ów i spożywania słodyczy, nadmiernej ilości tłuszczów, gazowanych słodkich napojów, a zamiast tego spożywanie dużych ilości warzyw, owoców, mleka i jego przetworów, chudego mięsa, picie dużej ilości wody jest zalecanym wzorcem.  
           

Karmienie dziecka w czasie zabawy, ciągłe napychanie mu buzi, podsuwanie łakoci, niestety jednak jest dosyć częstą praktyką w naszych domach. Zatem zarezerwujmy wspólnie czas na zdrowy posiłek, nie zmuszajmy dzieci do jedzenia. Jedzmy z naszymi dziećmi to, co chcielibyśmy, aby i ono jadło. Jeśli dajemy dziecku szpinak pokażmy, że i nam bardzo smakuje, jeśli dajemy naszemu maluchowi tartą marchewkę, pokażmy mu, jak my ją lubimy. Wówczas nasz maluch potraktuje spożywanie tych produktów, jako naturalne.  
           

Dbajmy, aby nasza dieta była zdrowa i przemyślana, aby znalazło się w niej miejsce na ryby i soki. W czasie upałów pijmy dużo wody i podawajmy też ją naszym dzieciom, bo „woda to zdrowie a zdrowie to woda”. Dajmy trochę czasu naszym dzieciom na zaakceptowanie nowych smaków, nie zniechęcajmy się przedwcześnie, gdy dziecko czegoś od razu nie zje. Wielokrotne próby i powracanie do odrzuconego na początku produktu dadzą efekty. Cierpliwość popłaca. Badania naukowe dowodzą, że maluchy nie lubią jakiegoś produktu najczęściej z powodu błędów popełnianych przez dorosłych np. poprzez zmuszanie do zjedzenia.  Zachowanie osób dorosłych podyktowane jest doświadczeniami wyniesionymi z własnego domu rodzinnego. Stąd tak ważne jest oddziaływanie dorosłych na dziecko   i niepowielanie negatywnych nawyków. Może to odbywać się nie tylko na zasadzie dobrego przykładu, lecz u młodszych dzieci także poprzez zabawę. Dziecko dzięki temu może zdobyć wiedzę    i pewne umiejętności, zgodne ze swoimi możliwościami poznawczymi.

Opracowała:
mgr inż. Grażyna Kwiatkowska
Technolog Żywności
Specjalność Żywienie Człowieka

Komentowanie jest wyłączone.