Prawidłowe żywienie jest jednym z czynników mającym wpływ na wzrost, rozwój i zdrowie dziecka. Żywienie własnego dziecka jest jednym z trudniejszych zagadnień dla młodych rodziców. Wraz z rozwojem cywilizacji nastają różne mody na żywienie. Ostatnio coraz częściej mamy do czynienia z amerykańskim stylem życia, a z nim z popularnymi hamburgerami, frytkami i różnymi fast food-ami. Stąd Europa przybiera na wadze szybciej niż kiedykolwiek przedtem a problem nadwagi u dzieci jest coraz częstszy. Jeść dużo wcale nie oznacza jeść zdrowo. Z najnowszych badań polskich naukowców wynika, że około 80 % dzieci między pierwszym a trzecim rokiem życia jest źle odżywionych. A przecież na tym etapie to dorośli są odpowiedzialni za żywienie dzieci.
Wielu rodziców niestety przekarmia swoje dzieci, wyprzedzając się w spełnianiu ich źle rozumianych potrzeb. Jeśli niemowlę płacze, to pewnie jest głodne – tu zaczyna się automatyzm myślenia. Przyczyną płaczu może być wiele czynników np. niezaspokojona potrzeba bliskości, przytulenia, mokra pieluszka itd. Z upływem czasu, kiedy dziecko rośnie, rodzice znowu działając w tzw. dobrej wierze, podsuwają mu łakocie (często te z reklamy telewizyjnej) w przekonaniu, jak to oni bardzo dbają o swoje dziecko. Jednak dobre odżywianie, to nie tylko podawanie dzieciom popularnych przekąsek, ale przede wszystkim głównych posiłków. Mają one zabezpieczyć potrzeby dziecka w białko (budulec do wzrostu ciała i kości), tłuszcze nienasycone (niezbędne do rozwoju układu nerwowego), cukry (dające energię na poznawanie świata) i cały szereg witamin i minerałów do prawidłowego rozwoju i ochrony przed chorobami. Odżywianie w pierwszych latach życia dziecka jest podstawą do wytworzenia się nawyków żywieniowych w późniejszym życiu. Wybór pożywienia przez rodziców kształtuje nastawienie dziecka do jedzenia i może mieć wpływ na późniejszą jego dietę.
Małego dziecka nie wolno traktować jak małego dorosłego, ponieważ jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze i kaloryczność posiłków bardzo się różni. Zapotrzebowanie na białko, wapń, czy żelazo jest dużo większe u takiego malucha niż u osoby dorosłej, natomiast kaloryczność nie powinna przekraczać 1000 kcal/ dobę, jeśli mówimy o rocznym dziecku o wadze 10 kg ( u dorosłego od 2000 kcal w górę w zależności od wykonywanej pracy).
Zespół Żłobków Miejskich docenia wagę żywienia dzieci i wychodzi naprzeciw wytycznym specjalistów i dietetyków. Utrzymywanie kuchni pozwala na samodzielne przygotowanie własnych, wartościowych posiłków, które zostały zaplanowane i ujęte w zbilansowanej diecie. Duże znaczenie przywiązujemy do własnoręcznego przygotowywania poszczególnych dań, unikając w ten sposób żywności wyprodukowanej przemysłowo, bogatej w konserwanty, barwniki, stabilizatory i wypełniacze. Wykonane przez nasze kucharki kluseczki, pierożki, biszkopty, sałatki i deserki owocowe, dzięki przestrzeganiu procesów technologicznych, odpowiedniej higieny, pozwalają na zachowanie wszystkich wartości odżywczych spożywanych produktów. Dodatkowo posiłki wzbogacane są produktami pełnowartościowymi, o niskim stopniu przetworzenia, ekologicznymi lub ze znakiem BIO. Zbilansowana dieta ( zgodna z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie), przy zachowaniu wymogów HACCP, DPP i DPH gwarantuje prawidłowe żywienie naszych dzieci. Pracownicy odpowiedzialni za żywienie dzieci wkładają całe serce w to, aby dzieci jadły po pierwsze zdrowo a po drugie smacznie.
Niezależnie od spełnienia wymogów narzucanych przez żywieniowców staramy się zaspokajać także indywidualne potrzeby dzieci w wieku niemowlęcym. W przypadku zalecenia diety przez lekarza specjalistę, dziecko może być odżywiane z uwzględnieniem m.in. diety bezglutenowej lub diety bezmlecznej.
Mamy nadzieję, że nasze starania o bezpieczne i zdrowe żywienie dzieci znajdą naśladowców wśród rodziców, których wiedza na ten temat może być skromniejsza lub niepełna. Zachęcamy Was Drodzy Rodzice do brania udziału w warsztatach kulinarnych, gdzie na własne oczy możecie przekonać się jak nasze dzieci jedzą a dzięki doświadczonym kucharkom możecie nauczyć się czegoś nowego oraz uzyskać odpowiedź na nurtujące Was pytania. Warsztaty te organizowane są cyklicznie i można informację na ten temat uzyskać u pani kierowniczki żłobka lub pań opiekunek.
Opracowała:
mgr inż. Grażyna Kwiatkowska
Technolog Żywności
Specjalność Żywienie Człowieka